TUNNBRÖD

Mycket gott bröd som bakas i stekpannan.
Det här behövs för ca 16 st:

¼ paket jäst (ca 12 gram)
50 g smör eller margarin
5 dl
mjölk
½ tsk salt
ev. ½-1 msk brödkryddor
3 msk socker
2 msk ljus brödsirap
½ tsk hjorthornssalt
1½ dl grahamsmjöl
2 dl
rågsikt
7½ dl vetemjöl + mjöl till utbakningen

 

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en degskål.

2. Smält matfettet i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm det till fingervärme.

3. Häll lite av vätskan över jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt resten av vätskan, salt, socker och sirap.

4. Blanda samman grahamsmjöl med rågsikt och hjorthornssalt. Rör ner det i skålen. Arbeta in vetemjölet så att det blir en ganska lös deg. Låt den jäsa under duk ca 45 minuter.

5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela den lösa degen i ca 16 lika stora bitar. Kavla ut degbitarna till runda kakor, gärna med kruskavel, så att de blir ca ½ cm tjocka. Ha mjöl både över och under kakorna medan de kavlas ut. Borsta av det överflödiga mjölet och rulla upp kakorna på brödkaveln.

6. Lägg försiktigt ner en kaka i taget i en torr varm stekpanna på spisen. Grädda ca 2 minuter på varje sida på medelgod värme.

7. Lägg brödkakorna på galler och låt dem kallna under duk. Bröden är godast nygräddade men kan frysas. Bjud smör, ost eller marmelad till.