Solrosbröd

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
1-1½ tsk salt
1 msk solrosolja
1 msk honung
9-10 dl vetemjöl special
2-3 dl grovt rågmjöl
2 dl solrosfrön (till deg och utbakning)

Ägg till pensling

Värm vattnet till fingertoppsvärme, 37°. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt salt och lite av vattnet. Rör tills jästen har löst sig helt. Tillsätt olja, honung och resten av degspadet. Tillsätt solrosfrön, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta samman degen, som är färdigknådad när den släpper från bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt i bunken 30–40 minuter på dragfri plats.

Knåda degen på mjölat bakbord. Forma till ett enda stort bröd. Du kan även forma degen till 20 bullar. Lägg brödet på en smord plåt eller bakplåtspapper. Låt jäsa under duk i 40 minuter. Sätt ugnen på 200° för ett stort bröd, 225° för bullar. Snitta det på snedden på ytan med en vass kniv. Vispa upp ägget i en kopp. Pensla brödet med uppvispat ägg och strö solrosfrön runt om.

Grädda stora bröd i nedre delen av ugnen i 40–50 minuter, bullar i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Brödet är färdiggräddat när det låter ihåligt när man knackar lätt på undersidan. Låt svalna under duk för en mjukare skorpa och utan duk för en krispigare skorpa.